Tuesday, July 23, 2013

Project Baking : Kek Karamel

Assalamualaikum
ehem
maaf la bulan Ramadhan je sibuk la nak tepek gambar makanan
ya ampun!
hehe
ok sekarang dah ade hobi baru
masak memasak dan baking membaking
hobi develop lepas kawen la sebab semua alat cukup kan
kalau takde alat-alat terus tak jadi pape kan ;)
saje la cuba-cuba resepi kan
bakat terpendam katenye..hehe

ok meh tengok apa projeknye
daku buat Kek Karamel ni Khamis minggu lepas
tak tau la kenapa rasa nak makan sangat Kek Karamel ni
padahal daku paling tak minat Puding Karamel 
tapi sebab ada kek, makanye terliur la pulak
projek ni usahasama dengan housemate daku, Yana
seronok ade geng ni


first time buat sangat la berdebar-debar
lagi-lagi bab nak buat meringue
nightmare tau meringue ni sebab sensitif
dulu pernah tengok cerita jepun tajuk Bambino lakonan Jun Matsumoto
best tau cerita ni, pasal Jun nak jadi chef
ade satu scene meringue Jun tak jadi kena buang je dalam tong sampah
start hari tu mula la goggle pasal meringue
dah lama nak buat tapi tak konfiden
sampai la datang fenomena Pavlova semua
dah geram dah nak ber-meringue
tapi rupanye jodoh dengan meringue masa buat Kek Karamel ni :p

opss terbebel sudah
jom la daku tepek resepi
kalau step by stepnye boleh la rujuk blog favret daku Masam Manis
inspired gila tengok hasil kerja Kak Ita 
salute sangat

KEK KARAMEL
resepi : Munirah Baharum
rujukan : Azlita Masam Manis


a) Gula Hangus 
2 sudu besar gula pasir 
Sediakan loyang 8 inc. 
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. 
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang. 
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan 
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. 
Ketepikan 

b) Bahan Karamel
1/2 tin susu cair 
70g gula castor 
1/2 sudu teh esen vanilla 
3 biji kuning telur 

Kacau susu dan gula hingga gula larut. 
Kacau telur dan esen perlahan. 
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje. 
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi. 
Ketepikan. 
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur. 
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

c) Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor 
3 biji telur kuning 
135ml air 
45ml minyak masak Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih. 
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

d) Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum 
1 sudu teh baking powder Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak 
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna. 
Ketepikan.

e) Merinque 
6 biji putih telur (nota : daripada 3 biji telur sebelumnya - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning)
70g gula castor 
1 sudu teh krim of tar2 

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering 
Pukul putih telur hingga berbuih 
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku, kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh 
Masukkan 1/3 bahan merinque ke dalam adunan tepung (Adunan Kek 1 & 2) tadi. 
Gaul rata secara kaup balik 
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.


Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai. 
Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.


Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink. 
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula. 
Akhir sekali dengan satu sudu. 
Lorekkan atas adunan dengan lidi.

Panaskan oven terlebih dahulu. Panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven tukar pada suhu 160C. 
Gunakan api bawah sahaja. 

Kaedah Steam Bath 
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi. 
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi 
Letakkan pada rak bawah dalam oven. 
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak. 
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama. 
Selepas masak  biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang. 
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri. 
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk. 


Puas hati walaupun Kek Karamel daku belum perfect
puding agak lembik, maybe kena bakar lama sikit
Kak Ita yang hebat pun 7 kali baru perfect
daku haruslah 14 kali kot 
hehe
tapi rasanye yang manis-manis buah memang tempting!
cuba la ye ;)

p/s ~ nak pergi kelas bakeri tak sempat lagi. haish
p/s/s ~ mintak halal ye Kak Ita kopipes resepi. hehew





16 comments:

  1. kagum melihat dia b'lapis warna warni sebegitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la buat diyana bagi cik abg makan ;)

      Delete
    2. tiada kerajinan lg... hehe

      Delete
    3. betul3..time rajin boleh la..kalo dtg malas mmg tak sentuh :P

      Delete
  2. time ngah puasa ni, tgk menu apa pun nmpk sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takpe awin, tu yg gigih buat tu sebab terliur sebenarnye kan..hehe

      Delete
  3. Ye! kte pn ikut blog tu bt bendealah ni..mmg sedap!
    Mkn time sejuk2..perghh! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau xpe ana..blog k.ita mmg terbaik la ;)

      Delete
  4. kalerfulnya.. mesti sedap.. hrp2 lepas kawen nanti sy pon rajin jugak ke dapo.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kan ct..sbb tu terajin nk buat :p
      kena rajin2 cik abg nk mkn :p

      Delete
  5. Sedapnyaaa. terliur tengok hehehe boleh try buat jugak ni nanti =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sarah, jangan tak buat :p
      nanti dh makan nk lagi..hehe

      Delete
  6. Ya Allah, sdap nya nampak.. bila lah dpat mrasa ni. nak buat x pandai.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan ramadhan ni semua sedap ;)
      boleh minatk mak buatkan..
      xpon order je ;)

      Delete

komen, jangan tak komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...