Wednesday, December 19, 2012

Review Nikah/Resepsi : Pelamin DIY

harini nak review la sikit
lepas godek-godek gambar dalam FB
daku dah pening nak review apa sebab gambar sikit je
hehe
so main lompat-lompat la review ni kan :p

so daku nak decide nak review big project dalam majlis ni
pelamin DIY
love my dais so much!!!!
daku suka sangat pelamin ni
sangat-sangat!!
sayang nak tanggal semua bunga-bunga tu :p

moh tengok gambar pelamin DIY kami ni
hasil usahasama keluarga ni
sepupu sepapat dan semestinya orang kuat abah terchenta
hehe

gambar agak banyak sebab excited nak tunjuk
hehe
layankan je la ye ;)
mula-mula idea asal nak buat backdrop simple je macam mini pelamin dari
Azmah Ahmad Wedding Deco & Events ni
siap dah bayar deposit dah nak sewa rangka backdrop tu dengan B2B Mila owner AAWD

 

tapi abah terchenta sudah pun mms gambar panel yang sudah dalam pembikinan
maka backdrop tu cadangnye nak pakai untuk makan beradap
tapi kesulitan berlaku bila nak pickup rangka tu
so takde jodoh la nak pakai backdrop tu -.-"


proses pemasangan dah start masa raya haji lagi
hehe
sebab taknak kelam kabut kan ;)
panel dan platform tu abah guna plywood je
lebar sekeping plywood la kiranye
kalau dah minat bertukang tu kejap je la siapnye
terharu sungguh tengok abah semangat masa ni
mujur dapat cover air mata :p

Photo


Photo


lampu dah nyala yeay!!
abah touchup cat mana yang patut
cat pun lebihan cat rumah dulu


Photo


mula-mula nyala sebelah je lampu tu
maybe wiring agaknye
tapi esoknye abah dah berjaya betulkan :)


Photo


pakej pelamin bersama tv
ko hado??
hehe
masa ni semua adik-adik kecoh
seronok sangat ada pelamin bertelevisyen :p
bila tutup tv rumah sunyi je, so cepat-cepat daku angkat tv pasang atas pelamin tu
hehe


Photo


ni sehari sebelum kenduri
hari jumaat
pak long pun excited nak tolong
hehe
abah memang gigih la menyelit nak paku kain dan bunga ;)


Photo

jumaat tu memang macam pasrah je bila tengok bunga felt tu
macam sikit sangat
sekali teringat ada buat bunga crepe
bunga tu untuk gantung kat khemah asalnye
tapi khemah dah ada scallop
maka jadilah bunga untuk pelamin
lepas sepupu-sepapat try and error cucuk guna safety pin
lepas terketuk tangan masa nak paku
siap jugak pelamin tu ;)


semua barang pelamin adalah milik sendiri kecuali kerusi, payung dan kain bulu
tapi kain bulu pun mama ada beli buat tambahan untuk tutup bahagian depan
in case kain bulu Kina tak cukup
nasib baik beli sebab memang tak cukup nak tutup tepi platform
hehe
nampak tak bantal tu??
gigih daku buat dulu
berjaya buat 8 biji je sebab dah malas
hehe
4 biji lagi landing dalam bilik pengantin

cuma satu je yang kurang
lapik kaki -.-"
masa ambik kerusi tak teringat langsung



 estimate kos untuk pelamin ni dalam RM500 lebih
nak bagi kos betul-betul resit ntah kemana
barang-barang pulak semua beli merata-rata
pasu kaca kat KK Home Deco Sacc Mall S.Alam
bunga-bunga plastik kat Cowboy Kuantan
ade sikit bunga tambahan beli kat Mydin Mall Terengganu
kain felt dan kertas Kedai Rika Sg. Besar
tirai ombre, kain jersey backdrop dan kain bulu  beli kat Kamdar Manjung, Terengganu dan Kuantan
krismas ball untuk bunga felt beli kat JJ Bukit Tinggi
nampak tak merata-rata tu??
hehe

untuk bunga felt yang besar tu
daku memang tiru dari pelamin Rumah Kebaya Malaysia
dah mintak izin ye nak tiru
hehe
kebetulan masa pergi sana tak jumpa lak dengan owner
so mintak izin dengan designer je la :)

p/s ~ sekarang dalam proses nak siapkan order bunga felt tu untuk tunang member next month
siapa nak order boleh roger ye ;)


75 comments:

  1. wahhhh best nye die ade dad yg sanggup buatkan.. ciksusu, cantik la bunga besar tu. kain felt ye? buat sendiri ke dear? very nice ! i loikeeeeee ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mujur ada yg sanggup nina..
      kalau tak, tak jd la pelamin tu..hihi
      a'ah, kain felt je ;)
      nina pun boleh buat tau..
      sng sgt :)

      Delete
  2. jadi wedding planner la lepas neh puan susu!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoho..
      besar cita2 tu ina..
      takut tak mampu je nk galas amanah org..hehe

      Delete
  3. wahh...sporting dan gigih nya abah dia..=)

    btw, nice!
    macam vendor dah yang buat...
    ajar kan nisa buat bunga besar tu boleh?hehe
    serius ni, comell

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula abah kesayangan..
      mmg suka bab2 bertukang ni nisa..hehe

      boleh2..nti insyaAllah kte buat tutorial ye:)

      Delete
  4. serius cntik sgt, xsgke DIY boleh jadi secantik ni..huhu, leh bukk utk tempahan le ni.gabungan warna cntik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ linda ;)
      tempahan kecik2 boleh la linda..hehe

      Delete
  5. mmg tjth ati dgn bunga felt tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish3..nti cik abg mrh jatuh hati dgn bunga felt :p

      Delete
  6. Siyes sangat cantik pelamin kamu.Beshnye.Mesti sangat puas hati boleh buat dais sendiri.Cantik3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg puas hati sha..
      tak terkata bila dh siap tu ;)

      Delete
    2. cntiknyer....rajinnyer ayah ek...

      Delete
    3. tQ cik mah ;)
      abah kte mmg rajin bab bertukang ni cik mah ;)

      Delete
  7. Buat sendiri pn cantik!
    Mst happy je kan byk tgn yg membantu. Kalau bt sendiri mmg puas hati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ramai yg nak tolong ana..
      smpai budak2 semua pun nk tolong..hehe

      Delete
  8. cik susu.. pelamin kamu marbeles sgt!!! cantik!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ fara!! kte pon puas hati sgt dgn pelamin sndiri..hehe

      Delete
  9. wah...pelamin DIY...memang puas hati kan buat sendiri ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. puas hati sgt awin!!
      tdo malam tu senyum je tgok pelamin dh siap..hehe

      Delete
  10. cntiknye pelamin die buat sendiri..dah mcm bridal buat...boleh buat bisnes la lepas ni..hehe...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ ayong..niat tu ade ongkos je xde lg..hehe
      kecik2 la dulu kan ;)

      Delete
  11. serious awesome kot cik susu..memang nisa ingat ni vendor yg buat mula2..ada bakat!boleh la tempah untuk wedding cousin nisa nanti ek?hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakat abah kte menukang..hee
      boleh insyaAllah..boleh dipertimbangkan ;)

      Delete
  12. serious awesome kot cik susu..mcm bridal yg buat..

    ReplyDelete
  13. wahhh.cnteknye:))) series.diy lagi puas hati dan berbaloi kan:) btw,taniah ye:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ dear :)
      a'ah puas hati sgt sbb boleh all out dan ikut taste kte ;)

      Delete
  14. cantik nyeeee..!!! wahhhhhh.hebat sangat nih

    ni kire fully owned la kan??best2!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup, fully owned dear..
      brg2 boleh recycle smpai anak cucu :P

      Delete
  15. Replies
    1. mila!!
      huhu..mujur mila ckp cntik :p
      hehe..tapi kte suka pelamin mila!

      Delete
  16. bagusnye..tiru dgn berhikmah mintak izin..thumbs up dhie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena mintak izin shake..
      vendor besar tu kang kena saman..hehe

      Delete
  17. cun gila cik susu..mantop habis! nuha ada belek2 jgk felt flower rkm tu. macam mane nak buat? nuha tak reti

    ReplyDelete
    Replies
    1. tQ nuha cyg!! sng je nuha..gunting petals, tampal kat dawai, pastu himpun petals jd bunga ;)

      Delete
  18. cantik!....DIY sendiri memang puas hati..jimat pun jimat!...

    ReplyDelete
  19. CANTIK SGT.. NAK TYE LA.. AWK SEWA KERUSI TU KAT MANA EK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye dear,
      sewa dr bridal area kg je..
      mmber yg tlg survey ;)

      Delete
  20. tabik la tgk pelamin ni...sgt cantik :)

    ReplyDelete
  21. pergh...terbaek!
    cousin kite puye pelamin pun macam ni. kite puye pelamin DIY tu ikut je taste mak kite. malas nak masuk campur~

    ReplyDelete
    Replies
    1. dhiera..hehe..kalau dgn mak ni mmg xley lawan la kan..
      layankan je la ;)

      Delete
  22. wah...bestnye ayah tlg buatkn pelamin. cantik pula tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula nurun..syukur ade abah sporting ;)

      Delete
  23. assalam dear, bile nk wat tutorial bunga bsr2 tu? :)

    ReplyDelete
  24. bole tak turunkan ilmu bagaimana nk buat bunga felt mcm rumah kebaya buat tu? kalo bole buatla tutorial. bride to be yg nk diy mesti rmai yg nak tau. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear anon, sy dah publish..thanks n sorry sebab tunngu lama :)

      Delete
  25. salam
    Buat pelamin untik cik awin ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tiranaAduka,
      eh tak..belum pernah buat utk org lain lg..hehe

      Delete
  26. tahniah.
    selamat pengantin baru.
    cantik pelamin. ;)

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. Salam..boleh tau tak ukuran stage + panel backdrop tu..macam best je nak buat DIY pelamin mcm ni jugak..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam anon..
      alamak, xtau la exact ukuran kena tnye abah dulu ;)

      Delete
  28. cik susu,mcm mna awk lekat bunga tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna safety pin je dear..pin dari belakang :)

      Delete
    2. awak lekat dekat kain yea?

      Delete
    3. a'ah, yg tengah2 lekat kat kain ;)
      kalau tepi2 tu paku kat papan panel tu je..hehe

      Delete
  29. salam..nak sewa semua bunga kat belakang tu bleh x? cantik sgt, nak buat x de masa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam dear, boleh dear, nk guna bila ye??
      papehal pm kat fb ye ;)

      Delete
  30. Hi, Akum,
    Boleh tanye, Macam mana nak lekat bunga2 tu kat pelamin ye? Ade hadang kat belakang backdrop ke?

    -Cik Eza

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye, wkmsalam :)
      cuma guna safety pin je dear..
      beli saiz paling besar ye..
      pastu pin je kat kain tu :)

      Delete
  31. Hi..awk..sy nk sewa smua bunga & papan2 smua blh x ? Nk pki disember 2013 ni. Fb awk apa ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye dear, boleh PM kat fb ek utk discuss ;)
      fb : Fadhilah Syuhada Ismail

      Delete
  32. Dah nampak sebijik macam kat kedai punya. Cantik!

    ReplyDelete
  33. cantiik.....im oso in diy mood...hikhik

    ReplyDelete

komen, jangan tak komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...