Sunday, November 1, 2009

trifle lazat!!

dsebabkan xtau nk tlis pe kan..so sy ske la nk kongsi2 sdikit resepi yg tlh sy cube n makan dgn jayenye..jge merupekan resepi favret sy..hehe..sape2 ske mkn 2 blh la ambk wat pedoman k=)
arini nk ajar wat trifle..pling sng d alam semesta..jeng3..



bahan2nye:
1 gulung swiss roll / kek coklat / kek buah
1 tin fruit coktail(sng sbb byk buah..nk ltk buah scare individu pon boley)
1 gelas susu cair
2 gelas air
1 sudu esen vanilla
3 sudu makan tepung kastad
2 – 3 sudu makan gula
1 kotak serbuk jeli perisa strawberi or pape je yg korang ske

Caranya
1. Potong kek ikut ketebalan yg korg ske n susun dalam mangkuk or loyang or bkas dadih ke.. ni adelah lapisan pertama k..
2. Tapiskan buah-buahan daripada airnya..Jiruskan air buah ke atas kek..(xnk pon xpe)
3. Lepas iru taburkan pula ½ tin buah-buahan ke atas kek tadi..

Cara membuat kastard
1. Campurkan tepung kastard, bula(opss..trgeliat ldh..gula ye kwn2..), susu cair, air, esen vanilla..Kacau di atas api yang kecil hingga bahan ini cukup masak dan berkilat..tau x cmne??smpai kental mcm wat cendol 2..tau ke??heheh..xtau tnye omak yo..
2. Kemudian curahkan adunan kastard tadi ke dalam mangkuk kek dan taburkan pula ½ tin lagi baki buah dalam tin tadi ke atas kastard dan biarkan ia beku sedikit.

Cara membuat Jeli (Yang paling elok, Jelly Crystall Lady's Choice)
Tuangkan 2 cawan air mendidih ke dalam serbuk jeli dan kacau supaya tidak berketul. Akhir sekali tuangkan jeli ke atas kastard n sejukkan..

p/s~ayat2 d atas agak skema sbb copy paste jek..nti dh try sndiri blh alter2 sndirik k=)

No comments:

Post a Comment

komen, jangan tak komen :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...