caution : resepi ni amat sesuai untuk mereka yang tak suka halia, tapi perlu makan halia untuk kesihatan..
hehe..
dijamin beres!!;p
pic credit to mr.gOOgle sbb xsmpat nak snap pic dah ngap dulu..
hehe
yOsh!!!..
cepat2 kita lihat bahan2nye;)
[untuk 4/5 orang]
bahan:
1 ekor ayam [size suka hati la ek]
4/5 cup beras [basuh cuci2 ek + toskan]
3 labu bawang putih
3 biji halia muda [size besar]
kicap manis cap kipas udang
2 batang saderi
5 batang lada merah
5 batang lada merah
garam/gula/cuka secukup rasa
3/4 sudu marjerin tuk menumis
air untuk merebus
sedikit daun sup (tabur dalam sup)
tomato/timun/salad
cara:
p/s-resepi ni ikut kronologi daku memasak..hehe..
kalo tak paham wat revision lebih sket ye;p
3/4 sudu marjerin tuk menumis
air untuk merebus
sedikit daun sup (tabur dalam sup)
tomato/timun/salad
cara:
1] wat air rebusan (stok) ayam dulu ek, rebus ayam dalam air la kan..
pastikan ayam lemas tenggelam..
*rebus kaki + leher + sedikit potongan daging ayam sekali (untuk sup)
2] nak keje senang, blend bawang putih + halia, tapi tinggal sket bawang dalam 5 ulas + halia 1 inci (letak dalam sup)
3] perap ayam yang direbus td dengan halia + bawang blend + kicap manis cap udang, tinggalkan sket halia + bawang blend (untuk sambal + nasi)
*perap selama yang boleh, sehari semalam lagi masyuk..ayam jd wangi jek;)
4] tumis halia + bawang blend dengan marjerin, tumis sampai naik bau wangi sampai perut rase lapar..
hehe..abaikan :p
5] masukkan beras, goreng beras sampai sebati dengan halia + bawang + marjerin..
*goreng dalam 5 minit
6] masukkan air rebusan ayam (ukur takat didih, eh, takat air tu macam masak nasi putih), jerang dalam rice cooker..
7] skang boleh wat sup lak ye puan2..
guna belen air rebusan ayam td..
masukkan daun saderi, halia (tumbuk) + bawang putih (hiris), garam..
*mse nak hidang tabur daun sup kasi wangi...:)
8] sambil tunggu sup didih boleh la wat sambal, blend lada smpai lumat (daku yg pemalas..hehe) + halia + bawang blend + gram + gula + cuka + sedikit air..
masak seketika gne api slow smpai naik bau;)
9] dh setel semua..bru la boleh goreng ayam perap td..
goreng smpai garing ye..disebabkan ayam tu dah hitam dek kicap..
so jangan ingat hangit lak..hehe..:p
*time hidang tuang belen kicap perap ayam atas potongan ayam trsebut...cedapnye!!
10] wah..dh siap semua!!! boleh la hidang n ngap!!!
ittaidakimasssuuuu.......:)
makan nasi ayam berulam tomato, timun, salad..
yummy;p
p/s-resepi ni ikut kronologi daku memasak..hehe..
kalo tak paham wat revision lebih sket ye;p
wow nasik ayam beshh :)
ReplyDelete